ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ
ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΓΗ

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΛΙΜΝΗ ΒΟΛΒΗ/Volvi Lake



Λίμνη Βόλβη


Η Λίμνη Βόλβη

Δυτικά του Στρυμονικού κόλπου, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, βρίσκεται η λίμνη Βόλβη, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας. Μαζί με τη λίμνη Κορώνεια αποτελούσαν κάποτε ένα ενιαίο συγκρότημα εντός της Μυγδόνιας λεκάνης αλλά πλέον η φυσιογνωμία τους είναι διαφορετική: αβαθής, εύτροφη και με λίγο οξυγόνο το καλοκαίρι η Κορώνεια, βαθύτερη, μεσοεύτροφη και με περισσότερο οξυγόνο το καλοκαίρι η Βόλβη.

Πρόκειται για μια λίμνη γλυκού νερού που τροφοδοτείται από πολυάριθμους χείμαρρους και ρυάκια. Περιβάλλεται από καλλιεργήσιμη γη, λόφους, στενότατες ελώδεις ζώνες και καλαμιώνες. Η λίμνη είναι βαθύτερη και με περισσότερο απότομες όχθες στη βόρεια ακτή και παρουσιάζει απομεινάρια παραλιμνίου δάσους. Δύο αξιόλογα δάση υπάρχουν στην περιοχή: το δάσος των Μακεδονικών Τεμπών (δεξιά και αριστερά από τον ποταμό Ρήχειο) και το δάσος της Απολλωνίας δίπλα από τη λίμνη Βόλβη.
Συνολικά από άποψη χλωρίδας στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί 336 είδη φυτών, ενώ 13 από αυτά θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια. Μεταξύ της Βόλβης και της Κορώνειας βρίσκονται δύο τεράστια υπεραιωνόβια πλατάνια τα οποία έχουν κηρυχθεί φυσικά μνημεία και φιλοξενούν πλήθος φωλιών από πουλιά της περιοχής.

Στη λίμνη ζουν 24 είδη ψαριών, ενώ έχουν καταγραφεί 19 είδη αμφιβίων και ερπετών και 34 είδη θηλαστικών. Από πλευράς ορνιθοπανίδας, έχουν καταγραφεί πάνω από 200 είδη πουλιών. Η περιοχή αποτελεί στάση στο μεταναστευτικό ταξίδι πολλών πουλιών αλλά και σημείο διαχείμασης και αναπαραγωγής για άλλα. Τα Μακεδονικά Τέμπη συγκεκριμένα, είναι σημαντικό πέρασμα για αρπακτικά όπως ο φιδαετός, ο χρυσαετός και ο σταυραετός.

Η περιοχή είναι κυρίως αγροτική, ενώ η αλιεία ασκείται σχεδόν ολόκληρο το χρόνο εκτός από μια μικρή περίοδο την άνοιξη. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι η περιοχή της Βόλβης είναι μια από τις λίγες περιοχές που έχουν μείνει στην Ελλάδα και στην οποία εκτρέφονται ακόμη βουβάλια.

Το υγροτοπικό σύστημα της περιοχής είναι υψηλής αξίας, με μεγάλη βιοποικιλότητα, και περιλαμβάνει τα ρηχά νερά των λιμνών με υδρόβια βλάστηση και μια χερσαία περιμετρική ζώνη γύρω από αυτές, πλάτους 500 μ περίπου με ελόβια (καλαμιώνες) και ημιϋδρόβια (βούρλα) είδη βλάστησης.

Το υγροτοπικό σύστημα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενη περιοχή από τις παρακάτω συμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • Υγροβιότοπος των Λιμνών Κορώνεια - Βόλβη (Σύμβαση Ramsar 1971).
  • "Ειδικά Προστατευόμενη Περιοχή" (SPA, Οδηγία 79/409 ΕΕ).
  • "Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος" (Οδηγία 92/43 ΕΕ, Φύση 2000- GR 1220001).
  • "Προστασία της Μεσογείου από τη Ρύπανση" (Σύμβαση Βαρκελώνης).
  • "Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Βιοτόπων" (Σύμβαση της Βέρνης 1983).
  • "Διατήρηση Μεταναστευτικών Ειδών Αγρίων Ζώων" (Σύμβαση της Βόνν                          Τα παραπάνω στοιχεία αντλήθηκαν από:http://www.strymonikos.net/portal/
  •  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου